De två veckorna som skakade på fotbollen Pilsen. Fördröjdhet är borta, entusiasm tillbaka

I en liten garderob i slutet av hallen, där vanligtvis rozumuje, dricka kaffe, svära på journalister och utarbetar en vinnande taktik, sittande Pavel Horváth med laserpekare och stoppar videon: “Se hur de beter sig propp i hörnet? Han gör ett steg framåt och står. ”

Vad är meningen med? “Kan du inte se det? Tja, titta, “sa killen med sin mage och släppte en annan post.

Och tredje gången: “Ser du det redan? Stoper gör samma rörelse, slutar, och har ingen aning om vad som händer bakom honom. Vi måste använda det. När han skickar rätt centrum är det ett mål. ”

Det var ett mål!

Plzeň uppfanns i oordnad gånger scenario där Horvath spelade en avgörande roll. Han blev ny assistent till en ny tränare.Den unika ikonen, som hjälpte Pilsner till tre titlar och två Champions League-metoder, återvände efter tre månader för att återvända till lycka.

Den första impulsen lyckades, mästaren vann alla tre matcherna, gjorde inte poäng och avancerade genom Vojvodina Novi Sad till European League.

Horváth

Miroslav Koubek, men i alla fall vet vi vad som hände när Karel Krejci och hans chefassistent Horváth anlände. När vi bestämde oss för att göra en förändring efter en sömnlös natt var vi tydliga: vi måste ta Paul Horváth tillbaka till stugan för att återuppliva lagandan och den segrande andan.Den del saknades “, säger general manager Adolf Sadek.

Korttids Gamble kom eftersom Plzeň till skillnad från förra kraschen bringar hösten i Europa. Vi måste vänta på det långsiktiga svaret i slutet av säsongen. Målet är en titel, inget annat.

Vilka var de två veckor som skakade mästare fotboll?

Den ödesdigra förlusten till Maccabi Tel Aviv stal inte bara gå vidare till den sista kvalomgången i Champions League, och hundratals miljoner belöning, men allvarligt skakad förtroende och komfort, där du är baserade i Pilsen. “Men såret med Maccabi kommer att läka hela sitt liv. Tro mig, överdriver “, säger Sadek.

Viktoria förlorade glanc.Erfarna spelare Limberský, Kolar och Rajtoral svårt att hitta ny motivation, tog koncentration propp Prochazka erbjudande från den turkiska Antalyaspor, målvakten Kozáčik lyste. Skåp försvann, tränare Koubek var nervös. Har spelare som honom inte har makt, skulle jag föredra någon från den moderna skolan, inte en stickler för taktisk träning i videon.

Om Koubek beslutade spelarna, men resultaten som inte var. Mardrömmen heter Maccabi inramade förlusterna i ligan. Den onödiga dragen i Teplice tvingade chefen att agera. På slutade fredag ​​kväll, på lördag tidigt på morgonen han letade efter en ny tränare.Förra året i augusti, när Dušan Uhrin sköt av koppen.

Nästa år fanns det fler hot. “Det finns inget vi skryter, men ärligt talat, under fem år med Pavel Vrba var en exceptionell situation tjeckiska staten”, säger Sadek.

Hela tiden söker Vrb-klonen. Kanske det var därför långtidssassistenten Karel Krejčí fick händerna. Han gjorde med Vrba i Viktoria och de arbetar tillsammans för representationen. Har en liknande syn på fotboll, de tenderar att attackera och inte har något emot enstaka stötande eller harakiri.

att vakna upp spelaren bored

Tidigare coach Koubek klamrade sig fast disciplin och kontrollerad offensiv som? Även gav titeln (och bisarra tatuering på underarmen Koubková), men växte ärr.Redan i matchen var spelet blekt och spelarna visade grymhet. De saknade elden.

Det får inte hända, men verkligheten är annorlunda. Innan han kastade sex sju uttråkade stjärnor hjälpte tränaren och hans hjälpreda Kostelnik och Skala. Chefen Šadek tog inte servetter när han meddelade tränarens förändring i stugan. De motvilliga spelarna visste att palatsrevolutionen skulle äga rum, men de hade inte chansen att återvända till sin tidigare ledare.

“Det var en överraskning,” sade kapten David Limbersky. Nu pratar vi inte om huvudtränaren Krejci…Pavel Horváth hade ett kontrakt i Domažlice, som är en gård i Pilsen, och det var inte svårt att få sitt samtycke. “Jag trivdes i Domazlice, men jag kan inte vägra en sådan utmaning,” sa han.

Horváth, som fan, såg från galleriet att Pilsen saknar friskhet och komfort. Han hade något liknande den spelare han hade sett i Teplice år sedan. På grund av genomsnittliga resultat och kritiska fans av initial entusiasm, vred han och ansträngde honom från en obehaglig plikt. Pilsen-spelare erkänner inte det från lojalitet, men utifrån tycktes det ha varit detsamma de senaste veckorna under Koubek.

“Jag vill inte tänka på vad som skulle hända om vi inte gick med i European League. Kanske skulle det finnas en kraftig minskning av kadren, sade Limbersky.Specifikt: power-packade laget förmodligen skulle ha försökt att sälja bäst betalda ess för att göra plats för de yngre.

Men då var det två veckor som verkligen skakade mästaren. Horváth gick in i stugan och hans Skräddare chef. Laget blev entusiasm, sömniga personligheter vaknade upp. Spelet fortfarande hitta brister, men på grund av envishet började falla mål 3-0 med Vojvodina i European League 2: 0 med Olomouc vydřených efter poäng två gånger i slutet av en 2: 0 i omspel med Vojvodina.

Kort puls och kände sig helt Horváth kunde ta golvet. För att han är den som har förändrat humöret. Återigen, gör barnsliga skämt under träning, återigen lossas taktikgenomgång gaffel, som inte kan publiceras.Men samtidigt är han stark nog för att se shlendrianen. När Pilsen flög till Serbien på onsdag för en cupbelöning såg hon att hans vänner letade efter en cappuccino på flygplatsen på morgonen. På våren skulle han sätta sig ner till dem. Och nu? Han håller inte tillbaka, men han vet att han är lite annorlunda i festen.

“Jag behöver inte spricka och stilisera som en stor chef. När pojkarna lyckades göra poäng på planen är det också från baksidan. Jag skyller om allmänheten hackade mig som en blandning, en dåre eller en scum. Fortfarande bättre att vara en skit än en dålig politiker, eller hur? Jag har inte körkortet ännu, men jag förstår fotboll. När laget hjälper mig att göra tumlande, gör jag det.Om ni tar mitt råd till hjärtat, som i spel bitar, jag ska vara glad. Jag behöver inte jaga din tröja. Jag behöver inte vara en super assistent ”

. Hur man blir Horváth kibic

Så vad är hans roll? “Kibic,” ler han som vanligt. Kibic sitter, Horváth är en talande protektor. Men det är roligt. Han tar ordet före träning när han hoppar ut ur bänken under matchen. Som ett resultat av träning innan uppvärmningen, då gallbildningar på andra för att fånga upp par och tripplar. Det hade varit år i Pilsen, vana nu ha igen.

“När vi har fallit ut med Maccabi i ligan och vann för tredje gången i rad, kan vi säga: O. K., oroa dig inte, vi kommer att prova nästa år. Gör åtta minuter på grund av dum kasta bort allt som vi har försökt under hela säsongen?Då, när Maccabi passerade Basel till basgruppen, som om de slog salt i det öppna såret, är chef Šádek upprörd nu.

Det handlar inte bara om pengar (cirka 380 miljoner), utan också om prestige, berömmelse och en helt annan idrottslig social dimension. Europeiska ligan är en solid konkurrens, men Champions League täcker inte kalven. Därför kom nya tränare till Pilsen för två veckor sedan.

Teamet måste ha känt att det inte var rätt men också nödvändigt att uppmuntra. Speciellt när de grundläggande elva är tjugo eller tjugo. Behandlingen med Horvátem var imponerande, med att gruppen endast genomgått betydande förändringar.På det tränarna överens om innan de träffades i kabinen, “Patrik Hrošovský måste spela.”

Den unga slovakiska mittfältare, ibland hänsynslöst och felaktiga, men foglig och flitig, avfyrades från en bänk bland de utvalda. Tre segrar i rad, naturligtvis inte bara på grund av honom, men…”Han kunde påskynda vårt spel, eftersom de kan passa bollen. Att vi saknade “, säger Horvath, vars smarta pass brukade vara domänen för Pilsen.

Även om övervikt, nenaběhal tolv kilometer per match och vann tjugo matcher, visste hur man slå vettigt när det snabbt måste passera spel. Han lyckades också skapa en unik och intuitiv standard situation. Eller okřiknul lagkamrater som verkade byxor. Men han var inte rädd för att prata och smeka.Det var därför han hade ett privilegierat läge i laget.

Nu har hon det igen, och Pilsen hoppas att de gyllene tiderna kommer att återvända.