Real Madrid vinner Champions League som strålande Bale sänker Liverpool

Det var en episk natt, fylld med så många olika storyliner, och tyvärr för Liverpools olycksbenägen målvakt, Loris Karius, måste han leva med det faktum att hans del kommer att komma ihåg så länge som möjligt längre än Gareth Bales spektakulära cykelspark eller tårarna från Mohamed Salah.

För Bale var det en personlig triumf med två av Real Madrids mål och en man-of-the-match-pris från en final som han gjorde skriv inte in till 61: e minut.Hans flygande, akrobatiska volley, bara två minuter efter att ha kommit på, går rakt in i listan över de största all-time målen i en Champions League-final och satte Madrid med sin 13: e triumf på väg för att emulera den stora Ajax och Bayern München-lag på 1970-talet med en tredje på varandra följande seger. Det berättar dock bara en del av berättelsen från en natt när Karius var en fara för sitt eget lag, ansvarig för Madrids två andra mål och senast sedd vandrade mållöst runt planen – ensam, distraught och klart traumatiserad – att be om förlåtelse, knäppta händer, från tusentals Liverpool-supportrar. Karius såg sönder. Han valde en dålig natt att vara så sårbar och Liverpool kommer alltid att undra vad som kunde ha hänt om tyskaren inte hade väntat sig till sin egen personliga prövning.Det kom aldrig riktigt tillbaka och spelarna i rött tog lång tid – för länge, förmodligen – att anpassa sig till att vara utan mannen som hade scoret 44 gånger under en rekordperiod. Utan Salah såg de aldrig så hotande igen. Facebook Twitter Pinterest Liverpools Mo Salah lämnar fältet i tårar efter att ha kollat ​​med Sergio Ramos i första halvlek.Fotograf: Tom Jenkins för väktaren. Men i slutändan är den svåra sanningen för Liverpool och den tragiska Karius att två av de mål som de medgav var nästan okomplicerade och hur många gånger har Jürgen Klopp varit varnade för detta lag riskerar att undergrävas av bristen på en elit målvakt? Karius har för mycket tidigare för att detta ska betraktas som en engång och, som målfel, gick hans fel i 51: e och 83: e minuten så illa som varandra. Faktum är att de inte bara var dåliga.De var skrämmande, så eländiga var det svårt att återkalla en sämre målvaktsföreställning i någon större final genom åren.

Hans smältning – för det var precis vad det var – började med öppningsmål när han kom till kanten av hans straffområde för att samla in en boll som Toni Kroos, som försökte sätta Karim Benzema fri, hade överhettat. Alla Karius var tvungna att hämta bollen och rulla den till Trent Alexander-Arnold på försvarets försvar. Han fick den andra delen fruktansvärt fel, som om den var osäker på att Benzema fortfarande lurade, och anfallaren kunde flicka ut en känga för att fånga upp underarmskottet. Det var allt som behövdes, och nästan i långsam rörelse sänktes bollen i ett exponerat mål. Fiver: anmäl dig och få vårt dagliga fotbollsmail.

Liverpools equalizer kom inom fyra minuter.James Milner svängde bollen över från hörna till höger och Sadio Mané, Liverpools farligaste spelare, levde i sexgårdsområdet. Dejan Lovren vann huvudet och, när Mané blinkade hans skott förbi Keylor Navas, verkade det som om Klopps lag kunde få fart igen. I stället vänd sig Zinedine Zidane till Bale och spelade kanske hans sista match för Madrid, och det var ett otroligt sätt på vilket Welshman tillkännagav hans närvaro – en vridning, mid-air cykelspark för att omdirigera Marcelos vänstra kors och blinka bollen in i Liverpools nät. Zidane mot Bayer Leverkusen 2002? Mario Mandzukic för Juventus i 2017? Bals ansträngning hör till samma kategori.Det var till och med applåder från Liverpools fans när det spelades upp på de jätte skärmarna. Real Madrid 3-1 Liverpool: Champions League final spelare betyg Läs mer

Vid 2-1 Liverpool kom tillbaka igen och Mané, i synnerhet , hålls hotande, fizzing ett lågt skott mot stolpen. Men Bale var uppenbarligen uppbyggd av sitt första mål och när han lät flyga igen från 40 meter svängde bollen framför Karius och gick igenom målvaktens händer. Karias självförtroende hade kanske skadats av det tidigare misstaget. Kanske var svärdet bedrägligt. På denna nivå kan det dock inte finnas några ursäkter för ett sådant misstag och i det exakta ögonblicket måste alla inom Olimpiyskiy Stadium ha vetat att det inte fanns något sätt tillbaka till Liverpool. Om något hade de turen att inte drabbas av mer skada under andra hälften.Madrid kunde också se tillbaka på Isco som slår på tvärstången och det var ett extra ögonblick när Cristiano Ronaldo formades för att skjuta bara för att bli avbruten av en invigningare från slutet där Madridisterna gick igenom segersångarna.

För det mesta hade Liverpool innehöll Ronaldo och Klopps lag hade ofta spelat bra, särskilt före Salahs skada. Problemet var att deras målvakt hade den värsta natten av sitt yrkesliv. Det var ett sjätte efterföljande nederlag för Klopp i en stor final och vid den slutliga visselpipan, med Karius som begravde sitt ansikte i gräset, fanns det inte precis en stampede av lagkamrater som vill konsolera honom.