Jag såg mycket av bänken: hur Porto-målvakten blev chef

Nunos agent slog upp sin lägenhet och berättade för Pimenta Machado att spelaren var på ett dåligt sätt. “Det var en handling”, berättar Nuno och drar ansikten medan han går igenom sin repertoar den dagen för 20 år sedan, slumpar tillbaka i sitt säte, mumlande och svarar inte. “Så kom killen att besöka mig, Vitória president, och mitt beteende var…Jag agerade som att jag skulle komma ut på gatorna.Och han sa: “Är han full?” När han lämnade sade presidenten: “Ta honom imorgon.” “Nuno pauser lägger sedan till:” Ta honom imorgon…och låt dem inte göra ett test på honom! ” Claudio Ranieri: Danny Drinkwater Deal kommer att hålla honom på Leicester Läs mer

Planen fungerade; Agentens namn var Jorge Mendes. “Jorge visste exakt vilken tid [Augusto Cesar] Lendoiro, Depor-presidenten, lämnade klubben varje kväll”, säger Nuno. “Han skulle lämna kontoret, gå ner och gå till en restaurang 100 meter bort. Och Jorge skulle vara där och gick sida vid sida. Han skulle köra två och en halv timmar där från Portugal för 100 meter – men han visste att de 100 meter var gyllene.Sedan skulle han köra två och en halv timme tillbaka för att berätta för mig. “Mendes fick slutligen $ 1m-erbjudandet. vad han inte förväntade sig var att tvungen att övertyga Vitória-presidenten.

I slutet tog Nuno flytten till Spanien. Det var den första affären som Mendes någonsin gjorde. Nuno träffade honom när Mendes körde en videobutik och ett disco; nu är han världens mest kraftfulla fotbollsagent. “Han förtjänar det,” säger Nuno. “Folk kan inte föreställa sig timmarna den här killen arbetar. [Hans rykte] är orättvist; de känner inte honom. “Mendes mest kända klienter är Cristiano Ronaldo och José Mourinho; hans första klient är nu chef för Porto. På tisdagskväll möter han Leicester City i Champions League.

Nunos resa började på ön Sao Tomé och har redan tagit i Portugal, Spanien, Grekland och Ryssland.Skottland också: som en coach, det var där allt började. Han är fortfarande bara 42 och tror att den en gång kommer att hamna i England. “Det handlar om den globala visionen jag har: vi är så kopplade, [allting] är så snabbt nu. Varför inte? Det första jag gjorde överallt var att lära sig språket, säger han och talar engelska med en tyst, nästan mild auktoritet. “Jag tycker också att det har att göra med Portugal och med din familj. Min farfar är afrikan, min mormor är från en liten by i Portugal. Han anlände på en båt – det var första gången de hade sett en svart man. Kanske börjar det där; Vi bodde nära den spanska gränsen och min syster och jag reste mycket med våra föräldrar. ”

Nuno gick över gränsen i januari 1997 för att spela för Deportivo innan han gick till Mérida och Osasuna, Dynamo Moskva och Porto.Om “lek” är det rätta ordet, det vill säga: vid Deportivo gjorde han fyra ligauppträdanden om fem år. Han gick till Euro 2008 med Portugal, ersatt Quim, men vann aldrig en keps. I sin första stavning i Porto vann han UEFA-cupen och Champions League med Mourinho, men gjorde det från bänken.

Som sagt ersatte han Vitor Baía sent i Intercontinental Cup-finalen och fortsatte att vinna på straff. Och han gjorde ett straff i ett spel. Det var Mourinhos idé. “Det är konstigt – jag ville inte ha det”, påminner han om. Nej? “Nej. Jag lägger bara bollen ner och sparkar den så hårt. Sätt ner det, tre steg och bang! Det kunde gå dit där…”säger han och pekar runt i rummet.” I stället gick det in. “Det första jag gjorde när jag gjorde poäng var att krama den andra målvakten. ‘Jag är ledsen.För dig är det en stor förödmjukelse, så jag är ledsen. “”

Dessutom bidrog det hela, även därifrån. Nuno tittade på, lyssnade och lärde sig, bildar idéer. Han tog något från alla. Emotionell hantering från Mourinho, till exempel. “Mourinho förändrade verkligen något,” säger Nuno. “Han sa:” Vi kommer att vinna “och vi tittade på honom som:” Hur kan den här killen vara så säker? “Det är kolossalt vad han gjorde i Porto. När du uppnår något så är det i ditt minne för alltid. Vad jag tar ifrån honom är den troen på att han kunde skapa något och visa oss att vi skulle lyckas, även slåss mot jättar. “Truism säger att målvaktare inte gör bra tränare, så vilken chans ersätter målvakten? En bra chans, insisterar han. “Du ser spelet från det bästa stället.Alla analyser jag gör nu även [som tränare] kommer från en kamera bakom målet. Från sidan är perspektivet annorlunda, du vet exakta avstånd, men det är inte riktigt, säger han och förskjuter händerna för att signalera en målvakts perspektiv. “Men det här ger dig en riktig bild av spelet när spelarna ser det. En spelare upplever aldrig spelet från sidan. ”

” Det kanske inte är bättre men det är min åsikt. Jag känner till utrymmen, avstånd, och jag kan bättre bedöma spelarnas beslutsfattande. Jag vet varför den här spelaren inte passerade dig – för att det var ett hinder framför. Från sidan [du kan tänka]: “Varför passerade du inte det…?” Men linjerna är annorlunda, säger han, skrattar som han lägger till: “Jag såg också många spel från bänken.Jag tittade på spel, jag lyssnade på mina tränare, och jag pratade med mina kamrater. “Hej, varför tar han av den här killen?” “Som tränare måste han veta att hans spelare gör detsamma med honom. “Ja,” ler Nuno. “Eller tvärtom: Jag kan vända mig till dem och säga:” Stäng, jag vet vad jag gör, okej? “” Beslutet att tränare tog honom till Skottland i åldern av 36. Han tog sina coaching-märken med den skotska fotbollsförbundet.

“De gjorde någonting jag fortfarande använder”, påminner han om. “Du vet hur varje möte börjar på SFA? Med en video. De bästa 50 målen från 1980-talet: John Barnes, Ian Rush…och i tre eller fyra minuter efteråt är alla tysta eftersom du blir hypnotiserad. Och det var dag efter dag: det bästa sparar, den bästa ensamstående, de bästa skotten.Jag tänkte: “Det här är lysande.”

“Jag gick till ett möte:” Shhh, har du något emot? “Normalt börjar ett möte och alla pratar. På så sätt var det fokuserat, tyst. Och efter videon…”klickar Nuno fingrarna. “Du börjar och alla lyssnar. Det är som att öppna ett fönster. Dessa killar visste vad de gjorde. Jag träffade så många bra människor: Jim Fleeting, Donald Park, så många människor.De var ett stort inflytande på mig. ”

Inte mer än Ian Cathro, den unga, dynamiska skotska tränaren som var Nunos assistent på Rio Ave där de löpte upp i båda portugisiska cuparna 2013-14 , och i Valencia – där de nådde Champions League-platsen 2014-15, innan Nuno blev avbruten tidigt under den följande säsongen, bara för att bli mycket sämre under hans byten, Gary Neville och sedan Pako Ayestarán.

p> Nuno har kallat Cathro ett “geni”; nu är han assistent till Rafa Benítez i Newcastle. “Vi kommer att vara anslutna för alltid,” säger Nuno. “Vi byggde tillsammans. Vi var unga, vi började tillsammans, vi gjorde någonting ingen trodde på. Nu är Rio Ave i Europa. Om jag någonsin gick till Premier League skulle han vara mitt första samtal, den första personen jag skulle berätta.Vi har delat så mycket. ”

Och Nuno tror att den dagen kommer också. “[England] är den liga som jag tycker mest om. Jag älskar att titta på Premier League. En dag ska jag träna där, jag är säker på det. Jag älskar det, jag vill vara där. Om det tar längre tid, vet jag inte. Om det tar mindre, kanske.Men en dag. “Som Nuno talar genom sina idéer är influenserna tydliga, effekterna av brittisk fotboll. “Som barn var Liverpool stor för oss [i Portugal]”, säger han. “Jag tittade på alla Wembley cupfinalerna. [Neville] Southall med den stora magen, målvakten: “Hur kan den här killen stoppa…Jag kan göra det.” [Bruce] Grobbelaar också. “Facebook Twitter Pinterest Nuno Espírito Santo under sin tid som ansvarar för Valencia, med en annan före detta Porto-tränare André Villas-Boas, i bakgrunden under ett Champions League-spel mot Zenit St Petersburg.Fotografi: bastespelbolag.com

Det var också något lite “brittiskt” om den Valencia-sidan, han instämmer i: snabb, aggressiv, pressande hög, direkt. “Alla tränare säger:” Vi vill styra spelet, vi vill ha bollen, bla, bla, bla, bla, “men det är omöjligt att få bollen hela tiden, säger han. “Om ett lag är organiserat är det verkligen svårt att skada dem, så du måste leta efter det ögonblick de är obalanserade. Och när är det? När du återhämtar bollen.

“Jag är en tränare som gillar att ha bollen men vad jag verkligen tycker är:” Hur kan du vara ansvarig för spelet? “Jag tror, ​​men kanske jag är den enda som försvarsprocessen kan ta hand om spelet. Varför är det så? Eftersom lag väntar på att försvara. Om du skapar något där du går för att försvara, för att stjäla bollen där du vill, är det annorlunda.En defensiv process, ja, men du går för det. Read more

“Engelska fotboll förändras; Det är inte den här långa bollen rakt uppför planen. Det finns stunder av besittning, men Premier League tillåter dig en box-to-box-match och jag gillar det. Varje innehav måste ha mening [en anledning] och den meningen måste vara att obalansera det andra laget. Engelska lag har inte länge innehav av bollen, men det är ett nyfiken faktum: Premier League har mer boll i spel än någon annan liga. Det säger att ditt spel måste vara mer intensivt, dina spelare måste vara mer redo, det finns mer avstånd för spelarna att täcka. ”

Frågan är uppenbar: varför har spanska lag gjort så mycket bättre än engelska i Europa? “Svårt”, säger Nuno. “Jag tänkte på det den andra dagen.När det gäller spelet, kan jag inte hitta det [en anledning], det gör jag verkligen inte. Jag ser inte, år efter år, varför engelska lag inte når en final med de resurser de har. Men [förra säsongen] ser du [Manchester] City i en semifinal. Liverpool i finalen. Det berättar att det inte är så. Premier League-lag är redo att [tävla]. “Leicester som vann ligan var en överraskning för alla, men det visade sig att ett förenat och starkt lag kan uppnå stora saker, säger Nuno.Kan det ha hänt i andra ligor? “Ärligt talat tror jag inte det: det finns stora skillnader mellan stora lag och de andra och i långa tävlingar den typen av prestation är väldigt svårt, säger han. “Men du kan aldrig säga någonting.” Det kommer att bli en stor chans för oss att möta Leicester, en fantastisk utmaning, möjligheten att testa våra gränser mot Premier League-mästarna, “tillägger han. Porto begränsningar är tydliga, deras chanser är smala. Men då var det också Leicesters. Och Nuno säger: “Jag har den här absurda känslan att jag kan vinna varje match med något lag.”